Verlichting voor de Circulaire Economie

circulaire economie
Door het langer gebruiken en hergebruiken van producten neemt de milieuvriendelijkheid toe en zullen de kosten van de investering op den duur afnemen. Dit heet circulaire economie en zal steeds belangrijker worden, ook in de lichtindustrie. Zo heeft de overheid het voornemen om per 2020 geheel circulair te gaan inkopen. Vanuit belangrijke leveranciers wordt echter weinig initiatief getoond. Des te meer reden voor ons om het voortouw te nemen in het circulaire lichtconcept en circulair te denken als we een lichtadvies maken.

Het circulaire lichtconcept in de praktijk

Het afgelopen jaar werd er een grote, belangrijke stap gezet in het gedachtegoed van circulaire economie voor de lichtindustrie. Er zijn namelijk een aantal tools ontwikkeld voor een grote energieleverancier, waarmee circulaire economie is gerealiseerd in een verlichtingsplan.

[wpex more="Lees verder" less="Tekst inklappen"]

Een lichtadvies maken dat past binnen het gedachtegoed van de circulaire economie is bijzonder uitdagend. Naast de criteria van circulaire economie moet bij een lichtconcept immers ook worden gekeken naar de ‘standaard’ eisen, zoals esthetisch beeld, de functionele eisen van het licht, de beleving van de ruimte en het financiële aspect. Op het gebied van zakelijke verlichting is het circulaire economie concept dus een mooie uitdaging.

Om een lichtconcept en de bijbehorende producten te kunnen classificeren onder het gedachtegoed van circulaire economie, zijn er criteria opgesteld. De criteria voor circulaire economie verlichting zijn vastgesteld in samenwerking met Copper8. De traditionele lampen, die veelal het “maken, gebruiken en weggooien” principe naleven en zijn gemaakt van niet-recyclebare materialen, voldoen niet aan deze criteria. Enkele belangrijke criteria waar een lichtconcept aan moet voldoen om circulaire economie te handhaven, zijn:

• Hergebruik van reeds bestaande materialen
• Laag energieverbruik
• Een economisch aantrekkelijke productielocatie
• Goed behoud van waarde
• Circulaire economie samenwerking

Er zijn in totaal tien criteria. Bij Arpalight houden we tijdens een lichtadvies maken zo veel mogelijk rekening met deze criteria, zodat we niet alleen de meest praktische oplossing, maar ook het meest milieuvriendelijke lichtconcept voor uw ruimte vinden. Dit doen we op basis van een financieel model. Dit leggen we u graag nader uit in een persoonlijk gesprek.

Bij een lichtadvies maken houden we niet alleen rekening met het feit dat een product hergebruikt kan worden, maar geven we u de garantie dat producten tot tien jaar na gebruik retour genomen kunnen worden door Arpalight. Dankzij onze duidelijke financiële regeling hebben onze klanten maximale flexibiliteit en kunnen producten altijd worden hergebruikt als ze overbodig worden. Op deze manier zijn we trendsetter in het stimuleren van circulaire economie in de verlichtingsindustrie. Vraag naar een concreet voorstel hoe dit in uw situatie werkt.
[/wpex]

Milieuvriendelijk

In het circulair denken is mede verankerd dat door her- en langer gebruik van producten de milieuvriendelijkheid toeneemt en de kosten (Total Cost of Ownership) verlaagd worden.
Voor meer informatie:

Project

Energieleverancier, Duiven

Voor een energieleverancier hebben we een verlichtingsplan gemaakt wat moest passen binnen het gedachtegoed van de Circulaire Economie.

Achtergrondinformatie

Ellen MacArthur

Ellen MacArthur is de grondlegger van het gedachtegoed van de Circulaire Economie. De verdieping in een paar artikelen.

Producten

Isola

Gemaakt van de isolator van een hoogspanningskabel. De Isola is ontwikkeld als product passend in het gedachtegoed van de Circulaire Economie.

Black dragon

Als basis voor de Black Dragon zijn meerdere oude kappen en spots in één kleur gespoten. Een echte eyecatcher boven een vergadertafel.

Houten balk met LED

Een oude balk zo uit de bouw. Is er een betere vorm van de circulaire gedachte? Gecompleteerd met een moderne LED strip. Met sleuven voor de keeling. Oud en nieuw bij elkaar gebracht.

WILT U MEER INFORMATIE?